Tänk om ingen sätter sig bredvid mig?

Kan vi använda miljön för att påverka en organisationskultur? Svaret på den frågan menar forskaren vid Handelshögskolan Mats Tyrstrup är ”ja”. Miljön är ett kraftfullt managementverktyg och vi behöver utveckla kunskapen om detta. Detta pratade han om på ett frukostseminiarum i fredags som ordnades av företaget GoToWork.

 Vid en förändring av arbetsmiljön på ett företag visade det sig att en stor farhåga hos medarbetarna var ”Tänk om ingen sätter sig bredvid mig?”. Och hos ledarna var det ”Om folk får sitta var de vill, hur vet jag att de gör det de ska”. Arbetsplatsen skulle bli aktivitetsbaserad, det vill säga ett flexibelt kontor där medarbetarna rör sig mellan olika ytor som optimerats för olika aktiviteter.

De problem som visar sig vid en sådan här förändring fanns troligen där från början. Men när de plötsligt blir synliga behöver man ta tag i dem (på ett annat sätt). Det kräver speciella ledar- och medarbetarskap. Prata om de sociala trafikreglerna. Inte ge privilegier till någon. Och det innebär nya möjligheter! Att gestalta värderingar. Överhörning. Skapar kreativitet. Tar bort gränser.

Mats Tyrstrup menar att om 5-10 år kommer studenter utbildas i den här typen av managementverktyg. Och understryker:

”Är inte ledningen dedikerad, så ge fan i det”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s