Effektivare med färre frågor under längre tid

Vi lurar oss själva ständigt. Att om vi gör flera saker samtidigt hinner vi mer. Att om vi klämmer in många punkter på ett möte så går vi snabbt framåt och att vi snabbt når ut.

Vi vill så mycket. Vi vill kanske göra smarta saker, vara nyttiga och att våra insatser ska generera värde!

Samtidigt som vi multitaskar och klämmer in så vet vi, eller borde veta: multitasking är dåligt. Din hjärna är inte funtad för sånt. Och det går inte att träna upp. I stället tappar du koncentrationsförmågan.

Om engagemang och delaktighet är målet med ett möte måste vi ge människor möjligheten att inte bara tugga i sig information, utan även att få smaka, svälja och laga rätten själva.

Vad är egentligen det viktigaste med mötet?

Jag vet inte hur många gånger när jag hjälpt människor att lägga upp möten sagt:

– Okej, nu har du (säg) 7 punkter som du vill ta upp på det här mötet på 1,5 h. Om du måste stryka alla utom 2, vilka har du kvar?

Jag möts då av, ibland, skräck i blicken, ibland, ett skratt, ibland, av en oförstående min, och ofta av ett aha-du menar att jag måste sålla/välja/bestämma mig?

Det enda du åstadkommer med ett sådant möte är ett smatterband av info. Det finns ingen tid för samsyn, delaktighet, input eller vad du nu egentligen vill uppnå.

Jag faller självklart i fällan ibland.  Och glömmer de principer jag själv lär ut.

Därför upprepar jag:

Om man vill nå verkligt engagemang och agerande krävs dialog. Verklig dialog. Det räcker inte med korta dragningar, informationspass, föreläsningar, paneldebatter eller vad det nu kan vara som ska Sändas.

Det krävs Tid för Samtal. Tid att smälta och tid att uttrycka det du verkligen menar. Tid att skapa tillit tillsammans med andra. Tid att bygga relationer som du behöver för samarbete. Tid att lyssna och inte bara fundera på vad du ska säga själv för smart och snabbt.

Planera in mer tid för att fokusera på färre saker. Det är riktigt smart och effektivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s