Hur är vi med varandra?

Det är fint när barn pratar om vänskap i skolan. De gör kompissolar, skriver listor på hur man är en bra kompis, lär sig hur man lyssnar, uppmuntrar varandra och tar plats. 

På arbetsplatser när jag lyfter behovet av gemensamma överenskommelser, och påminner om att det är viktigt att sträva efter verklig dialog kommer ofta kommentarerna ”Jamen det är ju bara att använda sunt förnuft!” ”Respektera varandra, ska det vara så himla svårt?”.

Komplexitet kräver öppenhet

Ja, tydligen är det svårt. Mobbningen ökar kraftigt på arbetsplatser.  Kanske dags att jobba med bra kompis-listor och kompissolar. Det vill säga jobba med våra relationer i alla slags uppdrag, skapar verklig kontakt med varandra och tilliten som finns i oss. För hur ska vi kunna visa tillit om vi inte visar varandra respekt? Och utan att jobba med tillit och öppenhet kan man inte lösa komplexa arbetsuppgifter tillsammans. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s